top of page
  • Writer's pictureLeif Andersen

Skypumper


I alle år har jeg vært interessert i vær og vind. Ikke minst som tidligere fyrvokter og fyrmester på blant annet Torungen fyr. Langt tidligere hadde jeg opplevd havets fasinerende skuespill. Som blant annet en gang jeg var ute med min far for å fisket håbrann (hai). Den gangen danset 2 skypumper på havet i en halv time. Min far ville hjem. Men neida, ikke denne karen. 12 timer senere kom vi stolte hjem med 4 svære hai på mere en 60kg pr stk. Stolt ja, det må jeg jo si jeg var. Men utrolig irritert for at jeg ikke hadde fotoutstyr for i det minste dokumentere to fantastiske opplevelser på en dag.Mange år senere, samtidig med en gryende fotokunnskap, ervervelse av Canon 5D Mark2 - 24/70 2,8 og 70/200 2,8 kom muligheten.

Med en underlig følelse med et truende vær, tok jeg med fotoutstyr dit jeg skulle. Dessverre glemte jeg telefonen. Min bror kjente til min fotointeresse og tilnærming til vind, vær og hav. Han hadde ringt hit og dit for å nå meg.

Skypumper!

Via min søster fikk min bror tak i meg. Jeg kom meg i båten og kom meg utover så hurtig jeg kunne. Fotoet over viser hva som møtte meg. Pulsen var høy, må jeg innrømme. På best mulig måte prøvde jeg å få Torungen inn i motivet sammen med skypumpene. Noen bilder her, så videre for å komme nærmest mulig for flere spetakulære bilder. Nærmere, mye nærmere!Jeg er ikke langt unna nå! Og i frykt for ikke å bli tatt av stadige lynnedslag, måtte jeg holde meg på den ene siden av den smale skyen. På neste foto kan du tydelig se den smale skyen. Slike skyer dannes fordi vinder møtes. Kald morgenvind fra nord, som treffer varmere vinder rett fra syd. Dette er det meteorologene kaller for en Arcus sky. Når vinder kolliderer og presser vinder oppover.

På vei hjem skjedde det jeg kunne frykte. Et kraftig blink med et øredøvende brak, i samme sekund. Forundret var jeg egentlig over at jeg registrerte dette? For blinket og smellet traff meg ikke? Jeg lever, uten å bli truffet! Så mintes jeg tidligere episoder fra min karriere som fyrvokter på Torungen fyr. Mang en gang forberedte jeg meg på å se lynnedslag i selve fyrtårnet. Men alltid var lynnedslagene på ei grunne mellom Torungen fyr og Lille Torungen fyr. Nettopp i det området jeg var i båt da det smalt.Hele skypumpe episoden husker jeg detaljert den dag i dag. Ikke minst hvor "høy" jeg følte meg flere dager etterpå.

Takk til min kjære broder Svein som gav meg beskjed, så jeg fikk dokumentert denne fantastiske skuen.Deler av denne historienkan du lese her. : https://tomeriksmedal.no/artikler/teknisk/arbeidsprosessen


95 views0 comments

Comments


bottom of page